Kinderfysiotherapie

Aanhoudende lichamelijke klachten

ALK staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Het komt steeds vaker voor bij kinderen en jongeren - maar wat is het precies?

Lees verder

Wat is ALK?

We spreken van ALK op het moment dat lichamelijke klachten lang aanhouden – langer dan 3 maanden – zonder dat hiervoor een lichamelijke oorzaak wordt gevonden. Wat een beetje verwarrend is is dat er heel veel verschillende namen worden gebruikt voor ALK, zo wordt het ook wel SOLK (Somatisch Onvoldoende Lichamelijke Klachten), MOK (Medisch Onverklaarde Klachten), Somatische-symptoomstoornis, Chronisch pijn, Chronisch Vermoeidheidheids Syndroom (ME/CMS) of CPV (Chronisch Pijn en Vermoeidheid) genoemd. Wat het allemaal betekent is dat er wel pijn of vermoeidheid is maar dat er in het lichaam niks ‘stuk’ (meer) is.

De gespecialiseerde kinderfysiotherapeut begeleidt kinderen en jongeren met ALK om hun klachten beter te begrijpen en weer te kunnen doen wat ze willen!

Pijn: hoe werkt dat?

Pijn is een alarmsignaal van ons lichaam, het vertelt ons dat er íets niet goed is. Er bestaan twee soorten pijn. Acute pijn en chronische pijn. We spreken van acute pijn als je bijvoorbeeld in je vinger snijdt – er gaat vanuit je vinger een signaal naar je hersenen, “Gevaar!”, je trekt je vinger weg en voorkomt zo dat je nog dieper in je vinger snijdt. Ook sturen de hersenen een pijnsignaal naar je vinger, dit zorgt ervoor dat je je vinger tijdelijk minder gebruikt zodat het weefsel (je huid, je bloedvaten en eventueel je spieren) kunnen herstellen. Na een paar dagen (of weken) neemt de pijn af, herstelt het weefsel en kun je je vinger weer steeds beter gebruiken. Hetzelfde gebeurt als je je been breekt, het lichaam stuurt een alarmsignaal naar de hersenen, je hersenen zorgen dat je been pijn gaat doen zodat je er niet meer op gaat staan, zo wordt de schade niet erger en kan het bot genezen. (Pijn komt dus altijd vanuit je hersenen en zit altijd tussen je oren.)

Soms gebeurt het dat de pijn na een blessure blijft, ook als het weefsel al hersteld is, als dit langer duurt dan 3 maanden spreken we van chronische pijn/ vermoeidheid. In dat geval heeft de pijn een andere oorzaak. Soms is het zo dat het alarmsysteem in ons lichaam te scherp staat afgesteld. Je kunt het vergelijken met een alarm op een huis – deze moet afgaan op het moment dat er een inbreker het huis binnen probeert te komen – niet als er een vlinder door de tuin vliegt. Bij kinderen/jongeren met ALK gebeurt dat laatste vaak wel. Het lichaam maakt te snel pijn/vermoeidheid.

In andere gevallen gaat er geen blessure vooraf aan het ontstaan van ALK. Ken je het hebben van buikpijn voor een spreekbeurt? Of hoofdpijn voor een moeilijke toets? Vermoeidheid als je naar het saaie verjaardagsfeestje van je tante moet? Door het maken van pijn en/of vermoeidheid probeert het lichaam aan te geven dat er íets vervelend of spannend is, of dat je eigenlijk boos of verdrietig bent. Ook nu waarschuwt je lichaam je – maar niet omdat er weefsel stuk is. Vaak is het heel moeilijk te achterhalen wat de reden van je pijn of vermoeidheid is, al helemaal als deze er al heel lang is.

Veel jongeren met ALK gaan minder bewegen, missen vaak school, stoppen met sporten, spreken minder vaak af met vrienden, zitten niet lekker in hun vel en kunnen niet doen wat ze eigenlijk willen.

De hiervoor speciaal geschoolde kinderfysiotherapeut kan jou en je ouders begeleiden om weer actiever te worden en je dagelijkse bezigheden weer uit te voeren zoals je deed voordat de pijn en/of vermoeidheid is ontstaan. Samen kijken we of we de oorzaak van de pijn/vermoeidheid kunnen achterhalen – maar belangrijker is dat we het lichaam gaan leren dat er geen ‘gevaar’ meer is en dat jij je leven weer kunt leven zoals je dat graag wilt.

Uitleg filmpjes:

Websites:

Boeken:

  • Mijn beschermende brein
  • Pijn en het brein
  • Superkrachten voor je hoofd

×
Neem contact op