Het dragen van je kind kan heel praktisch zijn. Je hebt je handen vrij om bijvoorbeeld het huishouden te doen, of je boodschappen te dragen. Ook is een draagzak of draagdoek makkelijker mee te nemen (past in een tas) dan een kinderwagen. Naast de praktische kant zijn er nog veel andere voordelen. Een ergonomische draagzak of goed geknoopte draagdoek ondersteunt de heupontwikkeling en geeft goede steun aan de rug. Wanneer jij beweegt tijdens het dragen, traint het kind ondertussen zijn romp-/nekspieren en het evenwicht. Ook ondersteunt het de hechting tussen ouder en kind.
Veel huid op huid, vooral in de eerste periode na de geboorte is belangrijk voor een goede hechting tussen ouder en kind. Door het huid op huid contact komen er hormonen vrij bij de ouder én het kind die de hechting ondersteunen. Je kind dragen is een manier om huidcontact te hebben. Doordat je je kind dichtbij je hebt leer je als ouder sneller de signalen van je kind kennen en je kunt sneller op deze signalen reageren. Baby’s die vaak worden gedragen zijn rustiger, huilen minder en slapen beter (minder stressreacties). Dragen stimuleert ook de aanmaak van moedermelk, wat een voordeel is bij het geven van borstvoeding.
De kinderfysiotherapeutisch draagconsulent geeft advies bij het kiezen van de juiste drager bij een normaal ontwikkelend kind, maar ook in specifieke gevallen. Bijvoorbeeld bij een voorkeurshouding, prematuren, kinderen met vertraagde ontwikkeling. Ook wanneer ouders met lichamelijke klachten graag willen dragen kan de kinderfysiotherapeut helpen met het juiste tips.’