Kinderfysiotherapie

Sensorische informatieverwerking

Door de dag heen heeft de sensorische informatie en de verwerking ervan invloed op het kind. Als een kind hiervan problemen ervaart, kan dit gevolgen hebben op het functioneren thuis, op school etc.

Lees verder

Wat is sensorische informatieverwerking?

Sensorische informatieverwerking is samenwerking tussen de hersenen en de zintuigen. De zintuigen vertellen de hersenen over de omgeving en het eigen lichaam, het brein bepaalt hoe belangrijk deze informatie is en welke actie/gedrag hierop volgt. Kinderen die problemen hebben met de sensorische informatieverwerking, reageren niet adequaat op de prikkels die ze in zich opnemen. Dit kan ervoor zorgen dat ze veel belangrijke informatie missen, of de verkeerde informatie binnenkrijgen, hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld sneller struikelen omdat ze obstakels negeren of de instructie van de leerkracht missen. Soms kunnen kinderen juist last hebben van bepaalde zintuigelijke informatie, bijvoorbeeld voor harde geluiden of bepaalde kledingstukken.

De kinderfysiotherapeut kan begeleiding bieden wanneer een kind problemen ervaart in de sensorische informatieverwerking. Naast ouders worden, indien nodig, ook leerkrachten meegenomen in het proces. Wilt u meer weten, neem gerust contact op.

×
Neem contact op